Contact Form

Name

Email *

Message *

Cari Blog Ini

Uvod

Cvijet Srebrenice - Simbol Sjećanja i Opo Mene

Uvod

Cvijet Sjećanja, takođe poznat kao Cvijet Srebrenice, postao je snažan simbol sjećanja i opo mene na stradanja koja su se dogodila u Srebrenici 1995. godine. Ovaj jedinstveni cvijet podsjeća nas na patnje i otkriva dubinu ljudske tragedije.

Nastanak i Simbolika

Cvijet Sjećanja je nastao kao inicijativa grupe žena iz Tuzle koje su željele da održe sjećanje na svoje najmilije. Tokom genocida u Srebrenici, više od 8.000 muškaraca i dječaka ubijeno je u kratkom vremenskom periodu. Ovaj cvijet predstavlja pokušaj da se ovaj strašan događaj trajno upiše u kolektivno sjećanje.

Cvijet ima šest lapova, koji simbolizuju šest opština koje su bile najviše pogođene genocidom. Njegova bela boja predstavlja nedužnost žrtava, a žuti prašnici simbolizuju njihovu izgubljenu krv.

Uloga u Procesu Sjećanja

Cvijet Sjećanja igra vitalnu ulogu u procesu sjećanja. Podsjeća nas na važnost pamćenja istorijskih događaja, bez obzira koliko oni bili teški. Na osnivanju javnog sjećanja, cvijet omogućava ljudima da se povežu sa prošlošću i da razviju empatiju prema žrtvama.

Održavanjem sjećanja na Srebrenicu, Cvijet Sjećanja doprinosi borbi protiv zaborava i negiranja genocida. On podstiče dijalog i razumijevanje, pomažući u izgradnji mirnijeg i pomirenog društva.


Comments